Menu

DJI Phantom 3 – dron, kterého si zamilujete (recenze)

DJI-Phantom-3-uvodni1

V kanceláři nám na parapetu přistál nový DJI Phantom 3 Professional, a tak jsme si řekli, že se mu podíváme na zoubek. DJI je proslulá svou řadou dronů Phantom. Letos představila již 3. generaci. Na první pohled se může zdát, že je to stále tentýž stroj s jinou barvou nálepek. Nicméně tak to není ani zdaleka. Změn je tolik, že jediné, co zůstalo, je bílá barva a tvar plastové skořepiny drona. DJI Phantom 3 se prodává ve 2 variantách. Rozdíly jsou mezi nimi však pouze 3. Největším rozdílem je možnost zaznamenávat video ve 4K, které zvládá vyšší varianta Professional. Ta nižší Advanced umí „pouze“ Full HD s 60 FPS. Méně zajímavým rozdílem je nabíječka. Verze Pro má 100W, kdežto Advanced pouze 57W. Z toho se dá usoudit, že nabíjení bude podstatně rychlejší u dražší verze. Posledním rozdílem je pochopitelně cena. Za 4K video a lepší nabíječku si totiž připlatíte cca 10 000 Kč oproti základní verzi.

Obsah recenze

 Specifikace

  • Hmotnost: 1280 g.
  • Maximální rychlost: 16 m/s.
  • GPS: GPS a GLONASS.
  • Fotoaparát: Sony EXMOR 1/2.3″, 12 Mpix, 94°, 20 mm, f/2.8.
  • Citlivost ISO: 100-3200.
  • Rozlišení fotografie: 4000 x 3000 px.
  • Foto módy: samostatný snímek, sekvence snímků (3/5/7), bracketing (3/5), timelapse.
  • Rozlišení videa: Professional: 4096x2160p 24/25, 3840x2160p 24/25/30, 1920x1080p 24/25/30/48/50/60, 1280x720p 24/25/30/48/50/60; Advanced: 1920x1080p 24/25/30/48/50/60, 1280x720p 24/25/30/48/50/60.
  • Datový tok videa: 60 Mbps/40 Mbps (Pro/Advanced).
  • Podporované formáty: JPEG, DNG, MP4, MOV (MPEG-4 AVC/H.264).
  • Kapacita baterie: 4 480 mAh, 4 články, 68 Wh, výdrž 23 minut.
  • Vysílačka: 2,4 GHz, dosah 2 km, baterie 6 000 mAh, 2 články.

Co od DJI Phantom 3 očekávat?

Poslední verze, která se nám dostala pod ruku a na kterou jste si mohli přečíst recenzi, byla Phantom 2 Vision. DJI poté vydalo ještě verzi Phantom 2 Vision+, která se lišila pouze v kameře. Někteří znalejší z vás by mohli namítnout, že rozdílů mezi verzemi Vision a Vision+ je více. Samozřejmě. DJI docela pravidelně vydává aktualizace svých současných modelů. Zpravidla se aktualizace dočkávají motory a další součástky, které zlepšují chování stroje.

DJI Phantom 3 natolik vyspěl, že se dnes přirovnává k DJI Inspire, což je vyšší třída dronů od DJI. Phantom 3 po něm zdědil řídící jednotku a dokonce i kameru. Ano, v DJI Phantom 3 již nenajdete krabičku NAZA. Řídící jednotka je umístěna na základní desce, stejně jako všechny ostatní komponenty, což je podstatný rozdíl oproti předchozí verzi. Pokud se vám poškodí jakákoliv součástka, tak měli někteří kutilové nutkání si to sami opravit, což teď nebude tak jednoduché. Na druhou stranu došlo k minimalizaci a snížení hmotnosti, což by mělo zapříčinit delší výdrž.

DJI Phantom 3 pohání 4článkové baterie. Baterie tedy nejsou zpětně kompatibilní se 3článkovými z verze Phantom 2. S příchodem výkonnější baterie ale narostla hmotnost, protože 1 článek navíc je také znát. Dokonce i samotná kapacita baterie lehce poklesla z 5 200 (DJI Phantom 2 Vision+) na 4 480 mAh. Nicméně díky novým výkonnějším motorkům a regulátorům se dostanete s letovým časem na krásných 23 minut (25 minut DJI Phantom 2). Pokrok je tak znát i zde.

Nově je dron vybaven sonarem a snímačem pohybu VPS (Vision Positioning System). Na spodní straně hned za stabilizací s kamerou nyní naleznete krabičku, která mimo jiné obsahuje senzory, které vám umožní létat bezpečně a hlavně přesně i v budově. Létání uvnitř budovy je obvykle docela problém. Uvnitř totiž nezachytíte GPS signál, díky kterému se můžete orientovat v prostoru. Výšku tak určuje sonar a kamera rozpoznává pohyb tím, že snímá prostor pod dronem, pokud je podlaha dostatečně kontrastní, aby software mohl vyhodnotit pohyb.

DJI-Phantom-3-16

Velkou změnu doznal i ovládač, který je v podstatě převzatý z vyššího modelu DJI Inspire. Nově má zabudovaný DJI Lightbridge, což je technologie, která přenáší digitální obraz v HD rozlišení a telemetrická data (informace o poloze, výšce, stavu baterie,…) z DJI Phantoma na obrazovku vašeho telefonu/tabletu skrz ovládač. Stačí pouze rozložit stojan na vysílačce, zaklapnout zařízení, propojit s vysílačkou přes USB a po stažení aplikace DJI Pilot již sledujete živý obraz včetně možnosti měnit milion druhů nastavení. U předchozích verzí DJI Phantoma byl často problém s dosahem přenosu obrazu, kolikrát stačilo pár stovek metrů a obraz byl pryč. Lightbridge sice funguje na frekvenci jako Wi-Fi (2,4 a 5 GHz), nicméně využívá vlastní technologii, která umožní dosah až 2 km. A to je řeč pouze o oficiálním dosahu. Stačí kouknout na YouTube, kde se lidé předhání, kdo doletí dál bez ztráty video signálu (osobně jsem viděl i 6 km v nezarušené oblasti mimo město a vysílače).

Mě osobně však nejvíce zaujala schopnost videa. DJI Phantom 3 totiž obsahuje stejný procesor pro zpracování obrazu a optiku, jakou má DJI Inspire (ano, to je ten dron za 100 000 Kč). U videa to nezůstalo. DJI Phantom 3 je vybaven 3osou stabilizací, která funguje tak dokonale, že na první pohled ani nepoznáte, že to není pouze stativ ve velké výšce. Tak stabilní je obraz u DJI Phantomu 3.

A pokud stále nejste spokojeni s tím, co DJI Phantom umí, tak je zde ještě jedna informace. DJI uvolnilo SDK, díky kterému se již brzy dočkáme dalších vylepšení. Oficiálně se již brzy dočkáme například waypointů, tedy možnosti navolit si na mapě body a DJI Phantom jimi sám proletí. Podobných vychytávek bude ale mnohem více.

Letové vlastnosti

S produkty DJI Phantom máme nalétáno už několik letových hodin. Phantom se za dobu svého vývoje posunul velkým skokem kupředu. Nabyl především na výkonu, ale také na citlivosti ovládání. Díky nespočtu senzorů a snímačů je ovládání velice přesné. Příjemné zlepšení je také u ovládače, na kterém naleznete spoustu ovládacích prvků pro focení, točení videa, změnu náklonu kamery, změnu expozice a také 2 programovatelná tlačítka. Nelze ani přehlédnou velké tlačítko na přední straně s označením H, tedy Homepoint. Po aktivaci tlačítka se spustí návrat domů. DJI Phantom sám doletí na pozici, ze které vzlétl za předpokladu, že je v dosahu GPS, a také za předpokladu, že se před startem stihla uložit pozice vzletu. Předtím, než s dronem vzlétnete, vás aplikace upozorní, zda jste v dosahu GPS a s kolika satelity máte aktuálně spojení. Bezpečný počet je 8. Samozřejmě, že můžete vzlétnout i dříve, jenže pak přicházíte o možnost uložení pozice startu, což pak může být v případě aktivace Homepointu problém.

DJI-Phantom-3-12

Při létání v budově jsme byli odkázání čistě na VPS, tedy na dvojici sonarů a kamerku. Musíme uznat, že to funguje velmi dobře, tedy za určitých podmínek. DJI uvádí, že tento systém funguje v rozmezí výšek 30 cm až 3 metrů. Spodní kamera je nicméně citlivá na kontrast podlahy. Pokud jsme létali nad čistou podlahou bez textury, tak fungovalo pouze určování výšky. Pro dosažení maximální stability jsme si podle potřeby museli na zemi udělat viditelné značky, podle kterých se pak DJI Phantom mohl orientovat. Pokud budete létat v budově, dávejte si pozor na turbulence, které DJI Phantom vytváří a které jej následně ovlivňují. Pro účely letu v budově doporučujeme pořídit ochranné nárazníky vrtulí.

Integrace s Androidem – DJI Pilot

Mobilní zařízení tvoří nedílnou součást DJI Phantoma. Bez něj nezměníte nastavení, nebudete moci pozorovat živý náhled a využívat další pokročilé funkce. K tomuto účelu poslouží aplikace DJI Pilot, kterou naleznete v Google Play. Nicméně pokud chcete aktuální verzi aplikace, musíte se vydat přímo na stránky DJI a stáhnout si ji právě zde.

Úvodní obrazovku z velké části zabírá živý náhled. Po stranách jsou pak rychlé volby pro focení, video a nastavení všeho možného včetně malého náhledu mapky, který lze s živým náhledem přepínat. Další funkce není potřeba rozvádět, neboť jsou patrné z přiložených snímků obrazovek.

Součástí aplikace je také integrovaný letový deník pilota, který automaticky zaznamenává všechny lety a informace o něm. Zpětně si tak můžete prohlédnout, kde jste létali, jak dlouho byl JDI Phantom ve vzduchu nebo si rovnou na mapě můžete zobrazit animaci dráhy letu.


Foto a video

Důvod, proč si někdo DJI Phantoma 3 pořídí, je bezesporu focení a točení. Už předchozí model Phantom 2 Vision+ na tom byl velice dobře, nicméně konkurence v podobě GoPro ukázala, že to lze udělat lépe. DJI se poučilo a nyní nabízí skvělý video i foto výstup a podle nás se jim podařilo porazit i nejnovější GoPro 4. Na YouTube je pár srovnávacích videí, tak můžete posoudit sami. Možná si říkáte, proč srovnávám kamerku z Phantoma s akční kamerou od GoPro. I když se to nezdá, tyto kamery jsou si hodně blízko. Právě akční kamerky byly u zrodu malých dronů s kamerami. Ikonou v této oblasti bylo právě GoPro, které poté podporovalo i samotné DJI a Phantomy připravovalo na to, že si k němu GoPro dokoupíte. Nicméně jak se aktuálně zdá, DJI si chce jít vlastní cestou, a proto se poslední verze DJI Phantom 3 zatím neprodává bez kamery, pro GoPro tak není místo. Na jednu stranu je to pochopitelné. Elektronika je natolik složitá, že je potřeba vyvíjet kameru spolu s dronem tak, aby se snížil počet součástek a aby fungovalo vše, jak má, včetně aktuálního přenosu videa DJI Lightbridge a dalšího propojení s telefonem a také skvěle fungující stabilizace. Navíc, akční kamera ve výsledku na drona nepatří, protože na to není dělaná. Především je zbytečně velká.

Fotografie je u Phantom 3 možné ukládat do JPEG a RAW formátu DNG od Adobe. Pokud se ptáte, proč je RAW důležitý, přečtěte si článek od Karla Kiliána. Výsledná fotografie má rozlišení 4000 x 3000 pixelů, takže maximálně využívá potenciál 12Mpix čipu. Foto mód podporuje manuální nastavení expozice. Vše tedy máte pod kontrolou, včetně citlivosti ISO, času uzávěrky, vyvážení bílé a dalších nezbytností. DJI tento model soustřeďuje především na fotografy, proto je tento model natolik obohacený o foto funkce a kreativní módy, jako je timelapse. Co nás osobně hodně zaujalo, byla kombinace dlouhého času uzávěrky a stability, kterou DJI Phantom nabízí. Díky tomu mohou vzniknout opravdu zajímavé fotografie z ještě zajímavějších míst.

DJI Phantom 3 je prodáván ve dvou provedeních, které se od sebe liší především maximálním rozlišením videa. Dražší verze Professional dokáže video ukládat v rozlišení 4K (4096x2160p 24/25) a levnější varianta Advanced ve Full HD (1920x1080p 24/25/30/48/50/60). Optika a snímač je v obou případech ale totožný, takže výstup je v podstatě stejný. Pouze dražší verze má výkonnější HW na zpracování vyššího datového toku a rozlišení. I u videa platí, že lze expozice nastavovat manuálně. Phantom 3 podporuje barevný formát LOG, který se vysloveně hodí na následnou postprodukci videa. DJI tedy myslelo i na profesionály. Jedinou viditelnou slabinou DJI Phantoma 3 je snímač a jeho možnosti, respektive omezení. Čip není tak velký a při ISO 800 a výše už docela dost šumí a značně se vytrácí detaily. Tento neduh lze od jisté míry kompenzovat záznamem ve vyšším rozlišením 4K a následným zmenšením na Full HD. Je to spíše nouzové řešení než doporučení.

Neduhem dnešní doby je její uspěchanost. I u těch nejdražších mobilních telefonů se setkáváme s porodními bolestmi v podobě drobných chyb, které komplikují život a které vývojáři zpravidla velice rychle opraví. Phantom 3 se tomu také nevyhnul. Aktuálně totiž všechny DJI Phantomy 3 trpí vadou, kdy stabilizátor není schopný udržet rovný horizont. Za určitých podmínek, pokud snímáte scénu s rovným horizontem, si nelze nevšimnout, že kamera je o pár stupňů nakloněná. Dočasně se to dá vyřešit kalibrací celého stroje a následně pak i stabilizace. Problém se však v průběhu letu rád znovu projeví. Věříme, že na to DJI brzy nalezne lék a vydá jej v podobě aktualizace, které vychází poměrně často.

Resumé

DJI Phantom 3 je skvělý dron s pokročilými funkcemi, který nenechá ve štychu ani začínajícího pilota. Ovládání se vám rychle dostane do rukou a skvěle fungující GPS/GLONASS a VPS vám dodají jistotu. Za své peníze rozhodně dostanete to, co jste si zaplatili a k tomu ještě něco navíc. DJI udělalo velký krok kupředu a z původně čistě amatérského drona se stává skvělý nástroj pro fotografy a kameramany. Kamera subjektivně předčí i nejnovější GoPro 4, a to jak po stránce kvality, detailů, tak také díky absenci tolik nenáviděného rybího oka. Velice nás překvapila stabilizace, která vám dovolí fotit i v noci s časem uzávěrky v řádech sekund. DJIPhantomu nelze téměř nic vytknout. Snad jen porodní bolesti, na které jsem zvyklí i u mobilních telefonů nejvyšších cenových tříd. Naštěstí se jedná o drobné chyby, které se vyladí novým firmwarem. DJI Phantoma 3 můžeme vřele doporučit. Pokud vysloveně nepotřebujete video ve 4K a rychlonabíječku, tak právě pro vás je určena verze DJI Phantom 3 Advanced, kterou pořídíte za 30 000 Kč. Jestli nemáte hluboko do kapsy, tak si za 4K a rychlejší nabíjení připlatíte téměř 10 tisíc. Phantoma 3 Professional pořídíte za zhruba 39 000 Kč. Počítejte však s tím, že pouze s jednou baterií si určitě nevystačíte. Náhradní baterie vás přijde odhadem na více než 4 000 Kč.

Graf ceny produktu DJI Phantom 3 Professional poskytuje server Heureka.cz

Klady

+ Letové vlastnosti (GPS/GLONASS, VPS).
+ Výdrž 23 minut.
+ Stabilní a kvalitní video ve 4K s vysokým datovým tokem 60 Mbit/s.
+ Lightbridge s dosahem 2 km.
+ Podpora RAW formátu.
+ Kvalitní provedení.

Zápory

– Počáteční chyby v software.
– Vysoký šum od ISO 800.

Článek byl publikován se svolením redakce www.SvetAndroida.cz.